Nädal 13. Teistmoodi IT

Käesoleva nädala ITSPEA teemaks on erivajadustega inimeste võimalused arvuti kasutamisel - kuidas sellega hakkama saada juhul kui inimene ei näe või kui tal on raskusi keha kontrollimisega? Ülesande kohaselt peaksin kirjeldama mõnda huvitavat arvutikasutamise tugilahendust, aga kuna ma komistasin hiljuti internetis ühe põneva lihasspastilisuse vähendamiseks mõeldud ülikonna peale, siis ma lähenen teemale veidi laiemalt ja räägin hoopis sellest. Nimelt - EXOPULSE Mollii Suit. Tegemist on meditsiinilise abivahendiga, mis koosneb pükstest, jakist ning eemaldatavast kontrollüksusest. Riideesemed sisaldavad 58 elektroodi, mis on paigaldatud nii, et nendega oleks võimalik mõjutada 40 keha võtmelihast ning neid saab programmeerida vastavalt individuaalsetele vajadustele. Elektroodid emiteerivad madala sagedusega elektriimpulsse, millega stimuleeritakse spastilise lihase vastaslihast. Näiteks kui spastiline on biitseps, siis stimuleeritakse triitsepsit ning kuna antud lihased on üksteist vastastikuselt tõkestavad, siis biitseps lõdvestub. Esiteks parandab spastilise lihase lõdvestamine järk-järgult selle funktsioneerimist ning teiseks aitab ülikond lihast kokkutõmbeks ette valmistuda andes talle liiga madala impulsi, et lihas vastaks, kuid vähendab sellega lihaskokkutõmbe genereerimiseks vajamineva signaali tugevust. Põhimõtteliselt tasakaalustab ülikond spastilise lihase ja selle vastaslihase tööd, ning annab suurema kontrolli oma keha üle.

EXOPULSE Mollii Suit-i kasutatakse kroonilise lihasvalu, spastiliste ja pinges lihaste puhul (fibromüalgia, ajuhalvatus, insult, polüskleroos, selgroo- ja aju vigastused jm neuroloogilised probleemid). Ülikonda peaks kasutama tund aega üle päeva, ning ühe kasutuskorra positiivne efekt peaks kestma kuni 48 tundi, aga eks see kindlasti oleneb inimesest.

Väga meeldiv on vaadata inimesi rääkimas, kuidas see toode on nende elukvaliteeti tõstnud - värinaid vähemaks võtnud, kindlust andnud, võimaldanud sõrmi sirutada jne jne. Jama pool on, et see lõbu on väga kallis - ühe video kohaselt 15,000 USD tk, kuid õnneks on seda võimalik ka laenutada.

Ühe parkinsonipatsiendi test, kus on näha olulist vahet:

https://www.exopulse.com/mollii-user/parkinsonism-idiopathic-tremor-trial/

Veel testide videoid (Trial videos):

https://www.exopulse.com/testimonials/

 

Allikad:

https://www.exopulse.com/

https://www.remotion.co.uk/

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Raamatumõtted - Neuromancer

Rühmatöömõtted

Nädal 12. Kasutatavus veebis