Nädal 15. Eetikakoodeks

Kuna Facebook-i osas on olnud palju probleeme nii lekete kui eetikaga, siis uurin, mida nende eetikakoodeks ette kirjutab.

Kohe sissejuhatuses on kirjas, et FB personal peab töökohustuste täitmisel käituma seaduslikult (st arvestama ka kohalikke seaduseid), ausalt, eetiliselt ning ettevõtte parimates huvides. Kenasti on ära mainitud, et kui nende eetikakoodeksi tekst läheb kohaliku seadusega vastuollu, siis kehtib osa, mis konflikti ei tekita. Ma arvan, et võib-olla ei peaks lähtuma üksnes sellest, mis on FB parimad huvid, aga ehk on selle all mõeldud ka, et kui FB töötajad käituvad professionaalselt ja eetiliselt, siis see peegeldub FB-le positiiivselt ja ei ole mõeldud vaid kasu FB-le?

Huvide konflikt on defineeritud kui inimese isiklikud huvid on konfliktis FB huvidega, ehk kui töötaja või tema pereliige saab kasu antud töötaja positsioonist FB-s. Parimaks reegliks peetakse seda, et kui tekib kahtlus, kas eksisteerib huvide konflikt, siis tuleks seda käsitleda huvide konflikti ning tegevus(te)st hoiduda. Juhul kui taolist situatsiooni ei ole võimalik vältida, tuleb sellest oma juhile ning vastavale ettevõttesisesele üksusele teada anda. Töötajate investeeringud FB konkurentidesse või parteritesse on FB poolt seiratav - üle 2% osalus peab saama FB heakskiidu. Kingitused ei tohi jätta altkäemaksu muljet, seega seal on reeglid ja juhised, samuti ei ole lubatud kasutada ettevõtte siseinfot omakasu eesmärgil.

FB ei tolereeri ei oma töötajate või nende poolset ebaseaduslikku ahistamist, mis kõlab minu jaoks veidralt, sest see justkui viitab, et seaduslik ahistamine on lubatud. Kuna ahistamisel (harrassment) on ainult negatiivne tähendus, siis peaks see olema eetikakoodeksi järgi absoluutselt keelatud, mitte tingimustega.

Ära on mainitud, et ettevõtte äriga seotud elektrooniliste suhtluskanalite sõnumid peavad olema muutmatud, ehk neid ei tohi hiljem toimetada, kuna neid võib kunagi tõestusmaterjalina vaja olla. Täiesti veider, et sellise asja peab ära mainima, tundub ju iseeneset mõistetav. Väga ameerika - mis pole keelatud, on lubatud - kõik peab kirjas olema.

Rahalise vastutuse ja aususe osas on öeldud, et ettevõtte finantsidesse puutuvaga peab käituma vastutustundlikult ning kaine mõistusega. Huvitav on, et selle paragrahvi all ei ole täpsustatud midagi isiklike rahaliste otsute kohta - näiteks hasartmängud jms, mis töötaja majanduslikesse raskustesse võib viia, misjuhul oleks risk, et töötaja ettevõtte rahadega ebaeetiliselt käitub, kõrgem. See jäi mulle silma, sest ma olen harjunud, et Swedbank-i eetikapõhimõtted ütlevad, et töötaja on alati Swedbanki esindaja, olgu siis tööaja sees või väljaspool.

Konfidentsiaalse info jagamine on keelatud, kuna sellise info lekkimine on suur mainerisk. Ära on  mainitud, et ka FB-le ei tohi tuua teiste ettevõtete või isikute konfidentsiaalset infot, kuna FB ei kasutaks seda. Huvitav kas see on päriselt ja igas olukorras tõsi?

Klientide ja töötajate infot, mida on tööülesannete täitmisel tarvis kasutada, on just nimelt ainult tööülesanneteks ning infosse tuleb suhtuda äärmise ettevaatlikkusega.

Kui töötaja on teadlik mõnest Code of Conduct-i rikkumisest, siis on nad kohustatud seda raporteerima ja see on võimalik ka anonüümselt, mis on mõnes mõttes tore, kuna kaebamine tekitab normaalses inimeses ebamugavust, kuid teisalt võib juhtuda, et keegi levitab valeinfot ning sellisel juhul ei saa teda selle eest karistada.

Seaduste või ettevõtte põhimõtete mittetäitmine on alus distsiplinaarmenetluseks.

Kuna tegemist on Code of Conduct-iga, siis sisaldab dokument ka piiranguid mis on pigem ärilised kui eetikaga seotud  - näiteks ei tohi FB eest sõna võtta ilma, et tegevus oleks ettevõtte poolt loa saanud.

Kokkuvõttes ma ütleks, et tegemist on väga tüüpilise suurettevõtte töötajate käitumist reguleeriva dokumendiga, kus ettevõte seab reeglid suures osas enda kaitsmiseks. Vastandina näiteks Eesti korstnapühkijate eetikakoodeksile (https://www.korsten.ee/korstnapuehkija-eetikakoodeks), mis koosneb umbes kümnest reast ja on üldse nunnu 😊.

 

Facebook-i käitumisreeglid:

https://investor.fb.com/leadership-and-governance/code-of-conduct/default.aspx

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Raamatumõtted - Neuromancer

Rühmatöömõtted

Nädal 12. Kasutatavus veebis