Nädal 10. Kuidas saada häkkeriks?

Selle nädala ülesandeks on avaldada mõtteid Eric S. Raymondi Kuidas saada häkkeriks? kohta. Pean nentima, et väga mõnus lugemine - kirjutatud sõbralikus toonis, ent samas kohati ka teravmeelselt. Turtsatasin ja muigasin päris mitmel juhul. Nunnu. Mainin siiski ära, et autori põhiline turtsakus koondus teemale "ennast ei peaks kordama" ja "lollid küsimused", mis antud juhul olid enam-vähem sama rubriik ja suhtumine on täiesti arusaadav.

Õpetuses kirjeldatakse üksikasjalikult, kes on häkker (just selle originaalses definitsioonis) ja kes häkker kindlasti ei ole, mis võiks olla häkkeriks saamise eeldused - huvid ja abiks olevad iseloomujooned - ning kuidas oma sisemist häkkerit edendada ja millele tähelepanu pöörata. Ja peaasjalikult - häkker ei ole sa enne kui teine häkker on sind häkkeriks nimetanud. Samuti on oluline, et häkker kuuluks nii-öelda häkkerite kogukonda, sest ilma selleta on keeruline areneda või kuskile jõuda, oluline on teistega oma teadmisi jagada - mis on ka põhjus, miks autor pooldab vaba lähtekoodiga tarkvara.

Häkkeristiilipunkte saab näiteks hea keelekasutuse, võitluskunstidega tegelemise, sõnamängude, ulmekirjanduse lugemise eest. Isiklikult eelistan fantaasiakirjandust ja ulmet võin samuti lugeda, kuid eelistan seda filmi kujul. Huvitav, kas fantaasiakirjandus läheb arvesse..?? :D

Raymond nimetab, mis on tema arvates häkkeri põhioskused ning annab nõu, mida võiks õppida, millest alustada ja millest kindlasti mitte. Autor väga kirglik Unix-i pooldaja ja annab mõista, et Microsoft on varbavahepähh. ..See tekitab minus veidi murelikkust, kuna ise kasutan hetkel Windowsit. Samas on õpetuses väga palju igasuguseid linke kasulikele materjalidele nii Unix-i kui paljudel muudel teemadel ja ma väga-väga loodan, et ma jõuan neid uurida.. Äkki suvel?

 

★★★★★ Inspireeriv kirjatükk :)

 

Alusmaterjal:

https://www.kakupesa.net/hacker/

http://www.catb.org/~esr/faqs/hacker-howto.html

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Raamatumõtted - Neuromancer

Rühmatöömõtted

Nädal 12. Kasutatavus veebis