Nädal 8. Milline omadus eristab professionaali "käsitöölisest" kõige enam?

Selle nädala teemaks on professionaalsus ning kui väga lai see mõiste tegelikult on. Professionaalsuse tunnusteks pakutakse näiteks kõrget ametialast pädevust, korrektsust - seda nii käitumises, väljendusviisis kui välimuses -, ausust, vastutustundlikkust.

Arvan, et professionaali kõige olulisem omadus on pädevus ning sellest tulenevalt on tähtis et ta armastaks oma eriala, sest sellisel juhul on tal sügav huvi valdkonna vastu ning ka püsiv motivatsioon end edasi arendada.

Kursuse materjalis on mainitud voogu, flow-d, ehk meeleseisundit, kus inimene n-ö sulab tehtavaga kokku. Usun, et kui ametialaselt suudetakse leida voog, siis ollakse tõeliselt õnnega koos. Isiklikult - mitte, et ma selles kuidagi proff oleks, aga illustratsiooniks - olen sattunud sellesse meeleseisundisse kõige sügavamalt joonistades ja maalides. Mitte miski muu ei kaota ümbritsevat maailma minu jaoks nii kapitaalselt, ja käsilolev töö valmib teatud mõttes iseenesest või omal tahtel ning suunal - see oleks pisut nagu iseteadlik. Ma väidaks, et psühholoogiliselt on autorile töös flow leidmine kui palsam ja taastumine. Ametialaselt voos töötades väheneb risk ära väsida ja läbi põleda nullilähedaseks. Kui töötamine tekitab sisemist rahulolu puhtalt töö tegemisest ja mitte teadmisest, et sa oled väga hea või väliselt tunnustatud, siis on inimene juba väga lähedal parimaks olemisele. Lisa eelnevale veel kohusetundlikkus ja korrektsus ja professionaal olemas, sest muud pitsi ja vahtu, mis veel puudu jääb, saab õppida.

Kursuse materjalides oli ekstreemne näide kolme arsti kohta ning toodi välja mõtlemiskoht, et kui kõige pädevam arst on suhtumiselt - just viisakuselt, mitte pühendumuselt - alla nulli, siis kas võtta tööle tema või keegi, kes on viisakas, hea suhtleja, aupaklik ja hoolitsev. Tööandja seisukohast kindlasti keeruline, eriti just meie kõige pädevama arsti kalduvuse pärast seksuaalsele ahistamisele, sest tööandja vastutab kõigi oma töötajate eest. Huvitav, kas teda oleks võimalik veenda paremini käituma..?? Näite huvides vast mitte. 😊 Kui ma aga saaksin patsiendina valida, siis ma tahaksin seda ebaviisakat, aga kõige kompetentsemat.

Kokkuvõtliku vastusena püstitatud küsimusele milline omadus eristab professionaali käsitöölisest vastaksin, et sisemine kutsumus ehk see, kui suurel määral on kulgeb inimese töö flow-s - tõeliselt heal professionaalil peaks see olema kõrge.

 

 Inspiratsioon:

 https://wiki.itcollege.ee/index.php/E-ITSPEA_8:_IT_proff...%3F

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Raamatumõtted - Neuromancer

Rühmatöömõtted

Nädal 12. Kasutatavus veebis