Nädal 5. Virginia Shea 10st käsust: näe võrgus hea välja

Virginia Shea netietiketi 10 käsus on kõik mõtted väga asjalikud, kuid kõige enam kõnetas neist hetkel mind punkt „näe võrgus hea välja“. Jättes kõrvale igasuguse aktiivse kaamera ja mikrofoniga suhtluse, mis on peaaegu sama kui silmast-silma kohtumine, siis netisuhtluses peaks arvestama, et teised ei näe kirjutaja emotsioone ja miimikat ning see on üks põhjus, miks on tähtis, et inimene end korrektselt väljendaks – seda nii selguse kui ka mulje loomise mõttes. Ebaametlikus suhtluses on smiley-d emotsioonide väljendamiseks väga kasulik tööriist, eriti näiteks kui kasutada sarkasmi, millest mõned inimesed üldse aru ei saa ja teistelgi võib kohati mööda libiseda, et see, mis kirjutati ei ole otseselt see, mida mõeldi. Kohe kahju kui hea sarkasm raisku läheb ja inimesed solvuvad :D.

Mind isiklikult häirib väga, kui eestlased õigekirja halvasti kasutavad ja topelt kui seda teevad ajakirjanikud! Kirjutamine on nende TÖÖ, aga veebis artikleid lugedes jääb mulje, et enamik neist ei ole üldse koolis käinud, rääkimata kokku-lahku kirjutamisest. Click-bait-ide ideest, kus pealkirjadesse kirjutatakse meelega asju natuke valesti, et huvi õhutada, saan ma natuke isegi aru, kuigi ega taoline lähenemine hea maitse ei ole, sest sisuliselt on ikkagi tegemist väikest viisi pettusega.

2020. aasta kevadel, kui tulid esimene koroonast tingitud piirangud, levisid internetis igasugused huvitavad valed, näiteks, et kohe-kohe pannakse piirid (või isegi Harjumaa) lukku. Levis muudki temaatilist misinformatsiooni ja sellest tulenevat ärevust oleks saanud lihtsasti vältida kui levitajad oleksid viitsinud vähekenegi andmeid kontrollida.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Raamatumõtted - Neuromancer

Rühmatöömõtted

Nädal 12. Kasutatavus veebis