Nädal 1: Kolm huvitavat ajaloolist IT-lahendust

  

Torquetum (kahjuks ei leidnud eestikeelset vastet )

Torquetum on keeruline instrument (põhimõtteliselt analoogarvuti), mida kasutati keskaegses astronoomias. Sellega sai mõõta kolme tüüpi astronoomilisi koordinaate – horisondilisi, ekvatoriaalseid ja ekliptilisi koordinaate –, näidata nende seoseid ning neid ka omavahel, ilma arvutusi tegemata, konverteerida.

Arvatakse, et esimene aparaat valmistati 12-13. sajandil, kuigi on sälinud ka 16. sajandi eksemplare.

 

 

 

Esimene südamestimulaator

Esimese südamestimulaatori leiutas 1950 aastal John Hopps. Vajadus taoliseks instrumendiks tekkis kuna 40ndatel kasutati südameoperatsioonidel südame aeglustamiseks, ja sellega operatsiooni võimalikuks muutmiseks, hüpotermiat, mis omakorda tekitas järgmise probleemi – süda seiskus täielikult. Kuidas indutseerida südamelööke hüpotermia ajal? Õnnekombel oli Hopps märganud, et elektriimpulsid põhjustavad südamelihaste kokkutõmbeid – sellest innustatuna (ja teiste kaasabil) disainis ja ehitas Hopps 1950. aastal esimese südamestimulaatori prototüübi. Esialgne stimulaator meenutas väikest 30 cm raadiot, mis kasutas impulsside tekitamiseks raadiolampe ning mida toitis 60Hz-ne majapidamisvool. Hopps leiutas hiljem ka transvenoossed sond-elektroodid, mida sai sisestada läbi kägiveeni ning tänu millele kadus vajadus südame stimuleerimiseks rind avada. Samasuguseid sond-elektroode kasutatakse ka tänapäevastes siirdatavates stimulaatorites.

 

Universal Product Code – UPS (George Laurer’i vöötkood)

Vöötkooditaolise süsteemi leiutasid 1949. aastal IBM-I töötajad Norman Joseph Woodland ja Bernard Silver, kuid see ei olnud kood, mida oleme tänapäeval harjunud kaupadel nägema – see koosnes üksteise sees olevatest ringjoontest ning meenutas märklauda. Tänapäevase, erinevate jämedustega mustade triipude ja 12-kohalise numbriga vöötkoodi lõi 1973. aastal George Laurer, samuti IBM-I töötaja, parendades Woodland’i ja Silver’i ideed. Laurer-i vöötkoodi eelised ringjoonelise koodi ees olid, et ta võttis vähem ruumi, mahutas rohkem infot ja ei läinud printimisel laiali, nagu ringjoonelisega tihtilugu juhtus. Laurer arendas ka odava laseri vöötkoodi lugemiseks – UPC süsteem võimaldas skaneerimise teel kaupa kiiresti protsessida, hinnastamisvigasid tekkis oluliselt vähem ning arvepidamine muutus lihtsamaks.

 

Allikad:

https://bcmj.org/articles/john-hopps-and-pacemaker-history-and-detailed-overview-devices-indications-and

https://www.thevintagenews.com/2016/12/12/torquetum-sophisticated-astronomical-device-that-served-as-an-analog-computer-in-medieval-times/

https://sites.google.com/humboldt.edu/paselkr1/medieval-science/instruments/torquetum

https://onezero.medium.com/beep-beep-the-history-of-george-laurer-and-the-barcode-3522a15405ea

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-50726950

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Raamatumõtted - Neuromancer

Rühmatöömõtted

Nädal 12. Kasutatavus veebis